Przepis na pyszne podłużne ciastka z parzonego ciasta. Po upieczeniu przekrojone na pół i wypełnione kremem budyniowym.
Składniki
Ciasto
- 1/4 l wody
- 125 g masła
- 4-5 jajek
- 1 i 1/2 szkl. mąki
Krem budyniowy
- 1/2 l mleka
- 1 i 1/2 op. budyniu
- 1 kostka masła
Przygotowanie
Ciasto:
Margarynę z wodą zagotować.
Wsypać mąkę i energicznie wymieszać aż powstanie lepka kula.
Odstawić wystudzić.
Później miksować dodając po kolei jajka.
Włożyć do worka cukierniczego i wycisnąć eklerki. Wielkość zależy od upodobania. Ale trzeba wziąć pod uwagę że praktycznie podwoją swoją objętość. Piec w temperaturze ok 180° na złoty kolor – średnio 16 – 18 min. W zależności od piekarnika.
Krem:
Połowę mleka zagotować z cukrem (ilość cukru według instrukcji na opakowaniu).
Do reszty mleka dodać proszek budyniowy.
Dodać do gotującego się mleka. Wymieszać dokładnie budyń i odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć na puch i po trochę dodawać wystudzony budyń. Gotowy krem nakładać do przecietych wzdłuż eklerków. Wierzch można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Jak ktoś lubi to do kremu może dodać ubitą śmietanę będzie bardziej puszysty.