Sernik z czekoladową polewą

4
(12)

Prawdziwa gratka dla fanów wszelakich serników. Przepyszny sernik bez spodu z polewą czekoladową.

Składniki (na tortownicę 21 cm)

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 2 szkl. cukru
  • 6 jajek
  • 12 łyżeczek masła
  • 2 budynie waniliowe

Przygotowanie

Masło ubijam z żołtkami i cukrem. Następnie dodaję stopniowo ser i budyń. Białka ubijam na sztywno i dodaję do ciasta, mieszam delikatnie łyżką. Jeżeli całość jest zbyt gęsta można dodać odrobinę mleka. Piec w temperaturze 180°C (bez termoobiegu) ok. 1 godz. Po upieczeniu i ostudzeniu polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej czekolady ok. 100 ml śmietanki 30-36%. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę i mieszać aż się dobrze połączy.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 12

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!