Prawdziwa gratka dla fanów wszelakich serników. Przepyszny sernik bez spodu z polewą czekoladową.
Składniki (na tortownicę 21 cm)
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 2 szkl. cukru
- 6 jajek
- 12 łyżeczek masła
- 2 budynie waniliowe
Przygotowanie
Masło ubijam z żołtkami i cukrem. Następnie dodaję stopniowo ser i budyń. Białka ubijam na sztywno i dodaję do ciasta, mieszam delikatnie łyżką. Jeżeli całość jest zbyt gęsta można dodać odrobinę mleka. Piec w temperaturze 180°C (bez termoobiegu) ok. 1 godz. Po upieczeniu i ostudzeniu polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady ok. 100 ml śmietanki 30-36%. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę i mieszać aż się dobrze połączy.