Prosta i niezwykle smaczna sałatka z kalafiora. Idealny pomysł na smaczne śniadanie, kolację czy posiłek do pracy.
Składniki
- 1 średni kalafior
- 4 pomidory malinowe
- 5 jajek
- 1 pęczek koperku
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały jogurt naturalny
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Do wysokiego naczynia wlewamy jogurt, majonez, obrany czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość blendujemy. Odstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły. Kalafior gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Jajka gotujemy na twardo. Kalafior po ugotowaniu rozdzielamy na różyczki, a następnie na pół lub 3 mniejsze części. Pomidory kroimy w cienkie ćwiartki. Tak samo postępujemy z jajkami. Koperek drobno kroimy. W misce lub naczyniu żaroodpornym układamy warstwami kalafior, pomidor, jajka następnie polewamy częścią sosu i posypujemy trochę koperkiem. Następnie powtarzamy czynność z układaniem warstw kalafior, pomidory, jajka oraz resztę sosu czosnkowego. Na wierzch posypujemy resztą koperku i gotowe.