Sprawdzony przepis na chlebki do kebaba. Pyszne i o niebo lepsze od kupnych, a do tego proste do zrobienia.
Składniki
- 2 szkl mąki u mnie kubek (300 ml)
- 3/4 szklanki mleka u mnie kubek (300 ml)
- 3,5 dag drożdży
- płaska łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- łyżka oleju
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem. Do mąki dodać sól i rozpuszczone drożdże w mleku. Zagniatając ciasto, dodać łyżkę oleju. Ciasto należy dobrze wyrobić, do momentu, aż będzie ,,rosło w rękach,, odstawić na 20 min, aby odpoczęło. Następnie jeszcze raz zagnieść. Podzielić na części i rozwałkować, podsypując odrobiną mąki na kształt placków. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 15-20 min. Z tej porcji wyszło mi 5 chlebów średniej wielkości.