Wilgotne, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Takie jest właśnie ciasto cytrynowe.
Składniki oraz sposób przygotowania
Ciasto:
- 6 jajek
- 6 łyżek wody
- 27 dkg cukru (14 łyżek)
- 24 dkg mąki pszennej (z tego odsypać 3 łyżki i dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek. Białka z cukrem ubić na pianę, dodać żółtka wymieszane z wodą, miksować i dodać mąkę + proszek. Piec około 20 minut, 180*C (góra, dół). Po upieczeniu biszkopt przekroić na dwie części.
Masa:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru + 1 łyżka
- 1 kostka margaryny
- 3 cytryny
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kisiel cytrynowy
Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce, wycisnąć sok. Dodać wodę, szklankę cukru i margarynę. To wszystko zagotować. Kisiel i 1 łyżkę cukru rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i dodać do syropu. Do tego wsypać przez sitko mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszać, cały czas gotując aż nie będzie grudek.
Lekko ostudzoną masę wylać na 1 plaster biszkoptu, następnie przykryć drugim. Na górę lukier. U mnie sok z 1 cytryny ucierany z cukrem pudrem.
Dobrze schłodzić.