Przepis na wilgotne, aromatyczne, miękkie i soczyste ciasto marchewkowe.
Składniki
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. oleju
- 4 jajka
- 3 szkl. drobno utartej marchewki
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- dodatki wg własnego uznania: bakalie, orzechy, rodzynki, płatki migdała, kawałki czekolady
Przygotowanie
Jajka ucieram z cukrem mikserem. Następnie porcjami dodaje mąkę, cynamon i pozostałe sypkie składniki, cały czas ucierając. Dalej dodaje porcjami olej mieszając łyżką drewnianą i na koniec dodaje marchewkę i swoje ulubione dodatki. Pieczemy ok. 45-55 min 150-170 stopni. Posypujemy po wierzchu cukrem pudrem i gotowe.