Sprawdzony przepis na szarlotkę, która zawsze wychodzi.
Składniki (na blachę: 40 x 25 cm)
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3-4 łyżki śmietany 18°
- 1 masło lub Kaśka
- 1/2 olejku śmietankowego
- 4 żółtka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1,5 kg jabłek
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy (miękkie, posiekane) masło lub Kaśkę, śmietanę, olejek, żółtka, sól, proszek i cukier waniliowy oraz cukier zwykły. Kolejność składników jest obojętna. Następnie siekamy wszystko nożem do czasu połączenia się składników. Na końcu dokładnie wyrobić ciasto ręką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, 3/4 części ciasta wyłożyć na spód blaszki. Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Wyłożyć na ciasto. Pozostałe ciasto pokruszyć na wierzch jabłek. Piec 1 h w temp 180°C (grzanie góra-dół).