Łatwe i bardo smaczne ciasto bez pieczenia, które szybko znika ze stołu.
Składniki
- dwie duże paczki herbatników
- litr mleka
- półtorej kostki masła lub margaryny
- 6 łyżek kakao
- szklanka kaszy mannej
- półtora szklanki cukru
- 3 łyżki wody
Przygotowanie
Litr mleka zagotować ze szklanką cukru i kostką masła, gdy zacznie wrzeć wsypać kasze manną gotować przez chwilę na małym ogniu. Jak zacznie gęstnieć lekko, ściągnąć z gazu i dodać 3 łyżki kakao. Na blasze wykładamy herbatniki i wlewamy już masę z kaszy, układamy herbatniki i zostawiamy do ostygnięcia. Roztopić pół kostki margaryny lub masła, dodajemy pół szklanki cukru i pozostałe kakao oraz 3 łyżki przegotowanej wody (zamiast wody można dać maka). Gdy zacznie gęstnieć polewamy na herbatniki. I do lodówki na ok. 3 godziny.