Idealne na każdą okazję ciasto czekoladowe z bitą śmietaną. Wyśmienicie smakuje z filiżanką kawy.
Składniki oraz sposób przygotowanie
Ciasto:
- 225 g mąki
- 350 g cukru pudru
- 85 g kakao
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 125 ml oleju roślinnego
- 250 ml wrzątku
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- półtorej łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki oprócz wrzątku umieścić w misce i zmiksować. Wrzątek dolewać powoli, miksując do połączenia. Wyłożyć dwie blachy papierem do pieczenia, podzielić masę na dwie części, wlać do blachy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut.
Bita śmietana:
300 ml śmietany 36% ubić. Łyżeczkę żelatyny rozpuścić w zimnej wodzie (wody tylko tyle, żeby przykryła żelatynę) zostawić do napęcznienia. Podgrzać całość do rozpuszczenia żelatyny. Schłodzoną dodać do śmietany z łyżeczką cukru, krótko zmiksować.
Polewa:
200g czekolady mlecznej, 200 ml śmietany 40%. Miksować aż zgęstnieje.
Śmietanę wyłożyć na jedno ciasto, przykryć drugim, na wierzch dać polewe.