Bardzo łatwa do przygotowania sałatka warstwowa, która pięknie wygląda w przeźroczystych naczyniach.
Składniki:
- 400g boczku wędzonego
- 300g cebuli
- 200g majonezu
- 120g ketchupu
- 300g obranych ogórków kiszonych
- 150g kukurydzy
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 100g żółtego sera
- 200g pekińskiej
Sposób przygotowania:
Pokrojony w kostkę boczek smażę. Na wytopionym tłuszczu smażę cebulę pokrojoną w kostkę. Łącze z boczkiem. Kiedy przestygnie wykładam na spód naczynia. Potem połowa majonezu i połowa ketchupu. Kolejna warstwa to kiszone ogórki pokrojone w kostkę. Następnie kukurydza, potem pokrojone w kostkę jaja. Druga połowa majonezu i druga połowa ketchupu. Na to na drobnych oczkach ścieram ser, na wierzch drobno posiekana pekińska i gotowe.