Szybkie w przygotowaniu, a do tego bez pieczenia, pyszne kokosowe ciasto inspirowane popularnym batonikiem Bounty.
Składniki
- 300g herbatników kakaowych
- 400g wiórek kokosowych
- 1 puszka mleka skondensowanego (530g)
- 320g masła
- 2 tabliczki czekolady
Przygotowanie
- Przygotowujemy spód.
200g herbatników kakaowych rozdrabniamy mikserem/blenderem, dodajemy ok. 120g roztopionego masła i mieszamy. Jak będzie zbyt suche to można dodać trochę oleju kokosowego.
Wykładamy na blaszkę – ja mam o wymiarach 23x23cm. - Przygotowujemy masę kokosową.
400g wiórek kokosowych wsypujemy do miski, dodajemy 1 puszkę mleka skondensowanego (530g) oraz 100g roztopionego masła. Wykładamy na spód z herbatników. Lekko dociskamy. - Przygotowujemy polewę.
Rozpuszczamy 2 tabliczki czekolady wraz z 100g masła. Wylewamy na masę kokosową. Całość wstawiamy na lodówki najlepiej na całą noc.