Snickers to kremowe, bardzo delikatne i rozpływające się w ustach ciasto z orzeszkami. Idealne ciasto na specjalne okazje.
Składniki oraz sposób przygotowania
- pół kg mąki
- 2 łyżki miodu
- pół masła
- 2 całe jajka
- 1 płaska łyżka sody
- niecała szkl. cukru pudru
Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Upiec 3 placki. Piec w 180 st. 15 minut.
Na jeden placek dać masę orzechową:
25 dkg pokrojonych orzechów, pół kostki masła, pół szkl. cukru, 2 łyżki miodu. To wszystko wymieszać i rozsmarować na ciasto.
Masa:
Pół litra mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szkl. cukru. Ugotować budyń, wystudzić i zmiksować z 1 masłem. Przełożyć pozostałe placki. Na wierzch dać z orzechami.