Stefanka na herbatnikach to ciasto idealne do kawy. Rewelacyjnie wygląda, pysznie smakuje, a pracy przy nim niewiele.
Składniki
- 10 paczek herbatników petitków
- 2 kostki masła
- 15 dkg cukru pudru
- 4 żółtka
- cały olejek waniliowy
- 3 łyżki kakao
- trochę cukru trzcinowego w płynie
- 15 dkg orzechów mielonych
Blacha 36×25
Przygotowanie
2 kostki masła utarłam z 15 dkg cukru pudru. Podczas ucierania dodałam po trochu 4 żółtka I dalej ucierałam. Dodałam cały olejek waniliowy i 3 łyżki kakao i trochę cukru trzcinowego w płynie. Na koniec dodałam 15 dkg orzechów mielonych i wszystko dobrze wymieszałam. Herbatniki wyłożyłam na blachę I warstwami nakładałam krem i znowu herbatniki i tak powstało 5 warstw wsadziłam do lodówki na kilka godzin i gotowe.