Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to sprawdzona, nieskomplikowana, tania i przede wszystkim smaczna sałatka, która świetnie nadaję się na lekką kolację.
Składniki
- sałata lodowa
- szpinak
- rukola
- rzodkiewka
- szczypiorek
- ogórek świeży
- awokado
- mozzarella
- mała cebula
- tuńczyk w puszce
- 1 jajko
Sos:
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki oliwy
- 4 wody
- 1 łyżka cukru
- Świeża pietruszka
- Odrobina pieprzu
Wykonanie
Warzywa oraz ser mozzarella kroimy na mniejsze kawałki, tuńczyka odcedzamy z zalewy, a jajko gotujemy na twardo.
Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą.
Sałatę i warzywa układamy na talerzu. Na górę dajemy tuńczyka i ugotowane jajko polewamy sosem i gotowe. Polecam dodać również prażone pestki z dyni lub słonecznik. Sos smakuje również dobrze z kawałkami smażonego kurczaka.